top of page

Fiziksel Anlatı ve Performans  Atölyesi 

 

Tarih: 23-30 Haziran 2024

 

Eğitmenler: Ezgi Keskin, Didem Kris, Simge Günsan, Semih Ali Aksoy, Özgür Kavurmacıoğlu 


 

Atölye İçeriği:

 

•Maske • Doğaçlama • Clown • Juggling • Oyunculuk • Hikaye Anlatıcılığı • Temel Akrobasi •  Mim • Hareket • Performans Tasarı 

 

Atölyede, Lecoq pedagojisi esas alınıp oyunculuğun fiziksel yönüne dikkat çeken araştırmalar yapılacaktır. Farklı elementlerin bedeninizde yansımasını görmek sanatsal hayatınızda yepyeni bir pencere açacak, çalışmalar bilginin her alanına etki edecektir. 

 

Maske

Çalışmalarda Jacques Lecoq pedagojisi temel alınarak maske teknikleri üzerinden eylem, hareket, karakter şekillendirme/sürdürebilme ve oyun kurma üzerine çalışılırMaske, oyuncunun yüzünü gizleyerek bedene odaklanmayı sağlar, böylelikle ifadeyi güçlendirir. Bir gösteri aracı olarak kullanılabileceği gibi, maskenin yürüyüşü, dokunuşu, nefes alışı, oturup kalkışı, bakışı gibi ayrıntılara odaklanırken bedeninizi tanıdığınız ve beden kullanımınızı geliştirdiğiniz bir çalışma aracı olarak da deneyimlenir. 

Dünyanın en küçük maskesi olan kırmızı burun aracılığıyla, komik, dokunaklı, naif, aptal ama gururlu bir dünyaya yolculuk yapacağımız çalışmalar; katılımcıların kendi dünyalarındaki malzemelerle komik ve şiirsel olanı araştıracakları bir süreci kapsamaktadır. 

Hikaye anlatıcılığı çalışmalarında katılımcılar, tiyatronun temel doğası olan anlatıcılığı edebi ve sözlü olarak keşfederler. İzleyiciyi bir yolculuğa çıkarmak için gerekli duyarlılığı geliştirmeye yardımcı olacak çalışmalar yapılırken, hareket, pandomim, akrobasi ve ses kullanımıyla fiziksel olarak imgeler inşa etme yaratıcılığından yararlanılır.

 

Doğaçlama

Doğaçlamanın temel prensipleri doğrultusunda yaratıcı özgüvenin artması ve doğaçlama yeteneklerinin gelişmesi, spontane hikaye oluşturma, karakter geliştirme, grup dinamikleri, bedensel farkındalık ve kontrolün güçlenmesi üzerinde çalışılır.

 

Oyunculuk 

Katılımcılar, beden ve mekan ilişkisini anlamaya yönelik egzersizler yapar ve vücutlarının sınırlarını keşfederek sahne üzerindeki varlıklarını güçlendirirler. Doğa ve elementlerin (toprak, su, ateş, hava) beden üzerindeki etkilerini inceler, bunları kullanarak farklı karakter ve durumlar yaratmayı öğrenirler. 

 

Juggling ve Hareket 

Juggling dersi, katılımcılara el-göz koordinasyonu, dikkat ve konsantrasyon, motor beceriler, ritim ve zamanlama, problem çözme, sabır ve azim gibi değerli yetenekler kazandırır. Aynı zamanda stres azaltma, bilişsel gelişim, fiziksel fitness, yaratıcılık ve eğlence gibi faydalar sağlar. Grup içinde yapılan çalışmalar sosyal becerileri ve takım çalışmasını teşvik eder. Bu ders, sadece fiziksel becerileri değil, zihinsel ve duygusal gelişimi de destekleyerek kapsamlı bir öğrenme deneyimi sunar.

 

Performans Tasarı

Atölyenin bu kısmındaki çalışmalar, katılımcların ne kadar hazırlığı olduğuna bakılmaksızın, herhangi bir noktadan başlarken dayanacakları ve atölye sonrasında sürdürebilecekleri bir eseri şekillendirmeleri için gerekli araçları sunar. Büyük bir resim defteri, renkli kalemler, ilgilendiğiniz pratiklere ait her türlü nesne ve sürecinizin günlüğü haline gelecek bir defterle beraber yeni bir yolculuğa çıkmanın heyecanını getirmeniz yeterli.

 

Atölye Sonu Sunumu

29-30 Haziran günlerinde katılımcılar çalışmalarını istedikleri bir biçimde sunabilicek/paylaşabilecekler.

 

Kimler Katılabilir?

Tiyatro ve oyunculuk üzerine deneyimi olan amatör ve profesyonel oyuncular, oyuncu adayları ve oyunculuk okulu öğrencilerinin katılımına uygundur. Atölyenin odağı her ne kadar tiyatro olsa da her türden sanatçı ve  sanat severe açıktır. 

 

Yaş sınırı +18 

Kontenjan: 15 kişiyle sınırlıdır

 

Katılımcıların atölyeye rahat ve bol çalışma kıyafetleriyle katılmaları yeterlidir.  Maske dersi için siyah, yazısız, desensiz, rahat çalışma kıyafetleri ve siyah, rahat bir ayakkabı/patik/çorap getirmeleri gerekmektedir.

 

Atölye Süresi: 23 - 30 Haziran günde 8 saat 

 

Eğitmenler Hakkında:

 

Ezgi Keskin

İ.Ü.D.K. Pandomim Sanat Dalı ve İ.Ü. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümlerini bitirdikten sonra İtalya’da Scuola Internazionale di Creazione Teatrale Helikos ve Atelier Mask Movement Theatre’da fiziksel tiyatro ve maske yapımı/oyunculuğu üzerine eğitimler aldı.

2005 yılından itibaren oyunculuk çalışmalarına, 2014 yılında oyunculuk eğitimleri, tiyatro oyunları, performanslar, çocuklara yönelik sokak gösterilerine, 2019’dan itibaren kendi kurduğu çocuk tiyatrosu Ginko Tiyatro ve 2017'den itibaren de HoP ile fiziksel tiyatro çalışmalarına devam etmektedir.

 

Didem Kris

Sahne sanatları alanında disiplinlerarası çalışan bir sanatçıdır. 18 yaşında İstanbul'a taşınarak Bilgisayar Mühendisliği okumaya başladı. Üniversite tiyatrosu, topluluk tiyatrosu, aktivizm ve çocuk tiyatrosu gibi alanlarda faaliyet gösterdikten sonra 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan Pantomim sertifikası ile mezun oldu. Bir yıl post-prodüksiyon alanında çalıştıktan sonra eğitimine geri döndü ve tam burs kazanarak öğrenim gördüğü İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sahne ve Gösteri Sanatları bölümünden 2016 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli performanslar, projeler ve atölye çalışmalarında aktif olarak yer aldı. Klasik metinlerin çağdaş uyarlamaları ile tanınan Kadro Pa ve fiziksel tiyatro oyunları ve mekâna özgü performanslar üreten KaST gibi birçok toplulukla işbirliği yaptı. 2017 yılında uluslararası bir topluluk olan Teatr Andra'ya katıldı. Halen akademik çalışmalarını sürdüren Kris, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Çağdaş Dans bölümünde yüksek lisansını tamamladı ve şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Müzik ve Sahne Sanatları alanında doktora yapmaktadır. 

 

Simge Günsan:

1988 Melbourne doğumlu. 2011 yılında Kadro pa’yı kurdu. Yaşar Üniversitesi - MA. Art and Design, The Commedia School (Kopenhag) - Fiziksel Tiyatro, İstanbul Bilgi Üniversitesi - Performans Sanatları, Müjdat Gezen Sanat Merkezi (İstanbul) - Tiyatro mezunu. Türkiye’de bir çok festivale davet edilmesinin yanı sıra Amerika, Avustralya, Almanya, İtalya, Fransa,  Danimarka, Norveç, Makedonya ve İran’ın  farklı şehirlerinde tiyatro festivallerinde yer aldı. 

 

Semih Ali Aksoy:

ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu. 2008-2016 arası ODTÜ Oyuncuları’nda tiyatro yaptı. 2019’da Barcelona’daki uluslararası fiziksel tiyatro okulu Estudis Berty Tovias’tan mezun oldu. Yurt içinde ve yurt dışında fiziksel tiyatro, hikâye anlatıcılığı, oyunculuk ve perküsyon üzerine atölyelere katıldı. Hem yetişkin hem de çocuk/gençlik tiyatrosu üzerine çalışmaktadır. Oyunculuk ve yönetmenliğin yanı sıra; eğitmen, yazar ve müzisyen olarak çalışmalarına devam etmektedir.

 

Özgür Kavurmacıoğlu:

Disiplinlerarası sanatçı ve akademisyen. 2010 dan beri sirk sanatları ile hareketi sentezlemektedir. Kabile sirk topluluğunun kurucularındandır. Ayrıca mimari tasarım süreci üzerine doktora yapmış ve hareket/zaman üzerine çalışmaktadır.

 

Nasıl Başvurulur:

kadropa@gmail.com üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

 

Atölye ücreti: 

Öğrenci 7000 TL 

Tam 8500 TL

 

Program Neleri Kapsıyor

  • Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği 

  • Çalışma alanları (açık ve kapalı studyo, kapalı bir atölye,  ofis masaları, gölgelik alanlar, çiftlik içinde bireysel karar verip kullanabileceğiniz doğal alanlar) 

 

Ulaşım ve Konaklama

 

  • Konaklama kendi çadırınızla çadır alanında gerçekleşecektir.

  • Ulaşım katılımcıya aittir

  • Çiftliğe ulaşım Alaçatı merkezden araçla 10 dk sürmektedir

 

Adres: Reisdere Mahallesi Hırsızdere Mevkii Kümeevler No:6, 35930 Çeşme/İzmir

 

*İzmir Havalimanından Havaş ile Alaçatı’ya ulaştıktan sonra taksi kullanabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz

**İzmir Otobüs terminalinden Çeşme seyahat ile Alaçatı’ya ulaştıktan sonra taksi kullanabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz

***Aracı olanlarla iletişim kurulup merkezde bir buluşma ayarlanabilir ve ortak bir ulaşım gerçekleştirilebilir

 

Çiftlikte Ortak Yaşam 

 

  • Temizlik, yemek hazırlığı ve çiftlikteki basit işleri için kısa zaman ayırırsanız seviniriz

  • Çiftlikte ateş yakmak yasaktır 

  • Çöp ayrıştırmaya dikkat edilmelidir

  • Ağaçlı bölgelerde tütün ürünü kullanılmamalıdır

  • Duşlarda olabildiğinde doğal ürün, tuvaletlerde ise kağıt atmama hususunda dikkatli olmanız çiftliği mutlu eder 

  • Özel kullanımınız için kişisel bakım malzemelerinizi getirmenizi öneririz (havlu, sabun v.b)

  • Kendi kullanımınız için bir su matarası ve kafa lambası getirmenizi öneriyoruz

bottom of page